събота, 19 юни 2010 г.

Среща на беленските русофили


Общинската организация на Национално движение русофили в Бяла проведе поредната си среща. Този път тя беше по повод участието на беленски деца и младежи в организирания от Националния съвет на НДР и Националния военноисторически музей конкурс "България - Русия, традиции и бъдеще" с основна тематика посветена на 65-годишнината от победата над фашизма. Конкурсът беше обявен с подкрепата на Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти, Синдината на българските учители и Министерството на образованието, младежта и науката.
В надпреварата се включиха ученици от СОУ "П.Волов"- Бяла. С рисунки се представиха: Тодор Великов, Ивелин Христов, Звездомира Иванова, Денис Бекиров, Борислав Гаджев, Иван Томов, Георги Цветанов, Айджан Бекирова, Мартин Маринчев, Мелин Абдулов и Диляна Иванова. Анжелина Ангелова се представи с есе.



До финалния кръг на национално ниво от цалата страна достигнаха общо535 творби от 30 общини и над 50 учебни заведения.




























След като жури от специалисти прегледа всички материали, се определиха победителите в отделните възрастови групи. Церемонията , на която бяха връчени призовете, се състоя в Националния военноисторически музей в София с концертна програма и изложба. За първенците освен грамоти имаше много подаръци - телефони, книги, фотоапарати, DVD-плеари, а за трима участника се обяви голямата награда - екскурзия до Москва. Отличия са получили също така учители и научни ръководители, подпомогнали с дейността си талантливите участници в състезанието и помогнали им да влязат в ролята на журналисти, художници и писатели. Организаторите са споделили в уводните си речи, че не са очаквали толкова масов интерес от български ученици към идеята на конкурса и са останали приятно изненадани от прекрасните разработки, които са получили.



Беленските участници постигнаха изключителен успех. Диляна Костадинова Иванова от X б клас на СОУ"П.Волов" - Бяла спечели Първо място за рисунка и ще има възможността да отиде на екскурция в Москва. Поощрителна награда за рисунка спечели и Денис Бекиров от XIII в клас на същото училище.



На срещата на беленските русофили Любомир Спирдонов - председател на Общинския съвет на НДР в Бяла, поздрави всички участници и им връчи грамоти. Трима от тях: Денис Бекиров, Диляна Иванова и Анжелина Ангелова, отличени от беленската русофилска организация, бяха наградени с участие в Събора на приятелите на Русия, ежегодно провеждащ се на язовир "Копринка" през м. септември.

Признание и грамоти получиха и учителите Анка Минчева, Любомира Неделчева и Милена Иванова за оказаната помощ.

Приветсквие към участниците в срещата и поздравление към младите творци отправи Любомир Иванов представител на русофилите от гр. Русе.

Срещата продължи до късно с много дружески разговори, руска музика и почерпка за всички участници.

2 коментара:

  1. Браво на всички млади хора участвали в конкурса,така те казват не на войната и почитат милионите загинали за свободата.Бъдете здрави и привлечете още повече младежи към идеята за за знания за Русия

    ОтговорИзтриване
  2. С пожелание за бъдещи творчески успехи на младите участници!!! Т.Йорданова

    ОтговорИзтриване