неделя, 10 февруари 2013 г.

Признателна Бяла се поклони пред саможертвата на Юлия Вревская




 Бяла отново се поклони на руската баронеса по повод 135 години от смъртта й, записала името си в сърцето на всеки беленчанин като милосърдна сестра по време на Руско-турската освободителна война. В преклонението,  организирано от Община Бяла и Музей “Освободителна война”,  участваха народният представител Добрин Данев, заместник-областният управител на Русе д-р Андриан Райков, генералният консул на Русия в Русе Владимир Климанов, кметът на Община Бяла инж. Кольо Келерджиев, представители на БЧК, представители на Офицерите от запаса и резерва, седмокласниците от СОУ “П. Волов”,  гости и жители на Бяла. Пред тленните останки на Вревская в двора на музея до Драгомировата звезда легнаха много венци и букети цветя. Прозвучаха сърдечни слова на благодарност и признание към подвига на тази изключителна руска жена, отдала живота си за свободата на България.  “Ангел на милосърдието, който   винаги ще носим в сърцата си!”- я назова д-р Андриан Райков, заместник-областният управител. А сънародникът й Владимир Климанов, генерален консул на Русия в Русе,  сподели тъжния факт, че Юлия Вревская умира ден преди да навърши 40 години и месец преди подписването на Сан Стефанския мирен договор. И че да се откажеш от светския живот  в Петербург, да тръгнеш с  руската армия, за да участваш в освобождението на  България, е повече от подвиг. В нейното лице той  отдаде почит към всички жени, посветили  своя живот на каузата на свободата.
        Ние в Бяла и общината скъпим спомена за славното си историческо минало, тачим подвизите на героите от Руско-турската освободителна война, споменаваме ги всеки  ден, тъй като техните имена  носят много от нашите улици. Сред тях най-ярко свети  Юлия Вревская, на нейното име сме кръстили нашата болница – МБАЛ “Юлия Вревская”. Затова този ден за Бяла винаги е бил ден на почит и признание към всички герои, отдали живота си за свободата на България. 
        В музейната зала на партера, сред фотографии на военни дейци и исторически карти, свидетелстващи за водените сражения в околността, беше прожектиран документален филм за милосърдната сестра. Вече 135 години  “дежурна на небето”, както каза в поетичния си рецитал актрисата от Русенския драматичен театър Таня Цветкова. С цветя бе покрит и скулптурния паметник на Вревская в центъра на града.



Няма коментари:

Публикуване на коментар