петък, 9 април 2010 г.

12 април - Ден на космонавтиката


На 12. април преди 49 години Юрий Гагарин стана първия човек летял в космоса. На борда на "Восток-1" той е обиколил Земята един път на височина от 315км. Първият космонавт е прекарал 1 час и 48 минути в космоса и коментарът му е бил "Небето е много тъмно, а Земята е синкава. Всичко се вижда много ясно". Първият американски астронавт Алан Шепард е излетял чак месец по-късно.



На 16 юни 1963 година, след като извършила на кораба „Восток-6" космически полет, Валентина Терешкова стана първата в света жена-космонавт, прекарала на орбита почти три денонощия. Подготовката си за полета Валентина Терешкова криела от роднините за да не ги вълнува. Новината те научили от радиото.Терешкова е герой на Съветския съюз и единствената жена в Русия, имаща званието генерал-майор. До излизане в оставка през 1997 година работила на различни длъжности в отряда на космонавта.През целия си живот първата жена-космонавт се занимава с обществена дейност и изповядва активна жизнена позиция. Тя беше депутат на Върховния Съвет на СССР, член на Президиума на Върховния съвет на СССР, оглавяваше Комитета на съветските жени. От 2008 година Валентина Терешкова е депутат на Думата на Ярославска област от партията „Единна Русия".


На 10 април 1979 г. "Съюз 33" излита с първия български космонавт Георги Иванов и руснакът Николай Рукавишников. 31 години по-късно България е шестата космическа страна в света и една от четирите, които произвежда храни за космонавти. Президентът Първанов удостоява Георги Иванов с орден "Стара планина" първа степен и военното отличие генерал-лейтенант.

Няма коментари:

Публикуване на коментар