четвъртък, 31 март 2011 г.

Отиде си легендата на съветското кино Людмила Гурченко


Тя беше самобитна актриса, която бе превъплъщение на истинския руски характер, заяви режисьорът Андрей Кончаловски, който я снима във филма си "Сибириада"
На 75-годишна възраст в дома си в Москва почина легендата на съветското кино Людмила Гурченко. Причината за смъртта й е остра сърдечна недостатъчност. Тъжната новина е била съобщена за РИА "Новости" от съпруга на актрисата Сергей Сенин.
Людмила Марковна Гурченко е родена на 12 ноември 1935 г. в град Харков, днешна Украйна.
Тя е една от водещите съветски и руски актриси, снимала се в над 80 филма и е носител на много кинонагради.
Дебютът й в киното е през 1956 г. във филма на Ян Фрида "Пътят на истината".
Сред най-известните филми с нейно участие са "Карнавална нощ", "20 дни без война", "Пет вечери" на Никита Михалков,
култовият "Гара за двама" от 1982 г. на режисьора Елдар Рязанов,
както и други негови филми, "Любов и гълъби", "Полети наяве и насън" и т.н.
Тя продължава да се снима в киното и след промените от началото на 90-те години. Сред по-късните и ленти с нейно участие са "Женско щастие" (2001), "Карнавална нощ - 2, или 50 години по-късно" (2006).
През ноември миналата година, в навечерието на своя 75-годишен юбилей, Гурченко засне филма "Пестрые сумерки", в който освен главната роля, е композирала музиката и я изпълнява.
Почти до последния си ден Людмила Гурченко продължава да се снима в клипове и да играе в театрални постановки. Тя е авторка и на няколко книги.
В началото на март актрисата беше изписана от болница, където влезе в средата на февруари със счупено бедро. Според медицински източници смъртта й се дължи на усолжнения след операцията, която й беше направена.
Гурченко беше самобитна актриса,
превъплъщение на истинския руски характер,
коментира за ИТАР-ТАСС новината режисьорът Андрей Кончаловски, който я снима във филма си "Сибириада".
"Тя беше абсолютно необуздана... Спомням си Людмила Марковна, когато преживяваше много тежък период, никой не искаше да я снима.
Но благодарение на своята силна воля и своя силен характер успя да го преживее и създаде блестяща плеяда от образи не само в киното, но и на театралната сцена".
"Смъртта на Гурченко е истинска загуба, която не може да бъде запълнена. Всички жанрове й бяха подвластни – от естрадния до театралния.
Бог я беше наградил с всички таланти", каза и режисьорът Пьотр Тодоровски, който я снима във филма си "Любимата жена на механика Гаврилов".